La frase:

" Si no existís la novetat continua que és escriure, em moriria simbòlicament tots els dies" - Clarice Lispector

divendres, 22 de novembre del 2013

Mansfield Park - Jane Austen


Vladimir Nabokov, en el seu “Curso de Literatura Europea”, la primera novel·la que comenta és “Mansfield Park”, de l’autora anglesa Jane Austen.

Com m’he proposat llegir o rellegir totes les obres comentades en aquest curs i, posteriorment, enfrontar-me amb els comentaris de l’escriptor rus, seguiré fil per randa el programa previst, sense deixar de banda altres lectures.

Jane Austen (1775 - 1817) va escriure aquesta novel·la l’any 1814. l’obra segueix estrictament l’univers referencial d’aquesta autora, el món benestant de l’aristocràcia, o, si més no, de l’alta burgesia anglesa formada per baronets, contes, hisendats o comerciants acabalats, univers que hem pogut llegir i veure abastament en novel·les i pel·lícules com “Sentit i sensibilitat”, “Emma”, etc.

Els personatges doncs es mouen en aquest ambient acomodatici, mancat de grans preocupacions i a on el primer i quasi únic objectiu de l’element femení és aconseguir un bon casament que, si aixó és possible, aporti una bona renda al patrimoni familiar.

Evidentment tot aquest ambient ens cau ara a anys lluny de la nostra època i dels nostres referents actuals, però si podem deixar de banda aquest fet essencial i aconseguim alliberar la nostra ment dels prejudicis inicials, podrem descobrir una gran novel·la a on els sentiments de la protagonista són analitzats a consciència sense perdre les formes, faltaria més, de la més estricta formalitat i elegància.

Com diu Nabokov, “Mansfield Park” és un conte i no hem de considerar que el món que ens retrata Jane Austen sigui el real de l’època. La novel·lista crea el seu propi univers i, malgrat les aparences, aquest univers és, en el fons, imaginari i personal.
 
Cal, per tant, entrar en aquest món i deixar-se portar per l’autora a traves dels personatges de “Mansfield Park”, a la recerca de la seva felicitat.

Valoració@  @  @  @  @

Adient per persones sensibles i romàntiques.

Contraindicat si voleu fugir dels pensaments estrictament formals i exquisits.

DeBolsillo Clásica: 564 pag.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada