La frase:

" Si no existís la novetat continua que és escriure, em moriria simbòlicament tots els dies" - Clarice Lispector

dimecres, 16 de març del 2011

Elogi de la meua terra i altres poemes - Antologia poètica - Carles Salvador

Bromera acaba d’incorporar al seu catàleg una antologia poètica de Carles Salvador, una de les figures més importants de la nostra literatura del segle XX. Elogi de la meua terra i altres poemes, que arriba a les llibreries vora vint anys després de l’últim recull de poemes de l’autor, s’ha publicat en la col·lecció «Els Nostres Autors». Tant la selecció de poemes com la introducció han estat realitzades per Gonçal López-Pampló, professor associat de la Universitat de València.

Tot i ser un dels escriptors valencians més destacats de la primera meitat del segle XX, Carles Salvador és relativament desconegut per una part important del públic valencià. Amb aquesta antologia, Bromera vol homenatjar el poeta i convidar a llegir la seua obra, així com reconèixer la seua tasca com una veritable contribució al progrés de la nostra societat i apel·lar al valor pedagògic de la seua poesia, ben útil per a ensenyar a estimar la llengua, com ho feia ell.
Elogi de la meua terra i altres poemes constitueix un pas avant per a consolidar la presència social de la poesia de Carles Salvador, ja que juntament amb els textos més coneguts i representatius, s’hi ha inclòs altres que no havien tingut tanta repercussió i fins i tot d’altres, com ara els poemes de Cistell de fruita, que no s’havien reeditat des que Salvador els va publicar el 1954.
A més, aquest volum també recupera íntegrament els seus poemes bèl·lics. Editats per primera vegada el 1937 dins el volum Elogi de la vagància i una cua trobem els anomenats ‘cinc poemes de guerra’ que, tot i ser un poc escèptics, mostren un compromís clar amb la causa democràtica en el context de la Guerra Civil, i constitueixen un retrat viu i directe de l’experiència bèl·lica a la ciutat de València. Aquests poemes són molt valuosos no només pel seu valor testimonial, sinó també per la seua qualitat literària, que els situa en la línia d’altres com Guerra, victòria, demà, de Miquel Duran o El hombre acecha i Viento del pueblo, ambdós de Miguel Hernández.
Carles Salvador (València, 1893-1955) fou poeta, gramàtic i un dels principals promotors de la normalització lingüística al País Valencià, ja que va ser un gran divulgador de les Normes de Castelló. Es va dedicar també a la narrativa, al teatre i a l’assaig. Salvador s’autoanomenava ‘polític de l’idioma’ per ser un activista convençut que va fer, des de diversos flancs intel·lectuals, un treball constant de pedagogia en favor de la nostra llengua i cultura. Així, la seua poesia es volia moderna en el tractament dels temes i l’ús del llenguatge, però alhora es mantenia popular, accessible a aquella part de la societat que podia interessar-se per la literatura en valencià.
L’obra de Carles Salvador pot ser molt útil, a més, per a l’ensenyament de la llengua tant en Primària com en Secundària, ja que al costat de textos senzills –adequats per a analitzar la mètrica, la rima i les figures retòriques– s’hi troben d’altres més complexos, amb elements trencadors i avantguardistes, que permeten acostar-se a la modernitat literària del primer terç del segle XX.
                              -------------------------------------------------------------------------------------------------
Per la família de Carles Salvador, és una gran satisfacció que l'Editorial Bromera hagi tingut aquesta iniciativa que fa possible la lectura de l'obra del mestre a les noves generacions,  i agraïm l’esforç a tots els que han intervingut  per fer-ho realitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada