La frase:

" Si no existís la novetat continua que és escriure, em moriria simbòlicament tots els dies" - Clarice Lispector

dimecres, 23 de maig del 2012

Madrid. El advenimiento de la República - Josep Pla


Crònica periodística dels inicis de la proclamació de la República Española, el 14 d’abril de 1931.

Un jove Pla passeja la seva irònica i escèptica mirada pel Madrid castís, extremadament polititzat, d’aquells dies convulsos.

Pla recrea l’ambient i els personatges que van configurar una pagina cabdal de la nostra historia, de fet el món del corresponsal sembla girar al voltant dels cafès i les tertúlies per on passava tothom que desitgés ser o fer alguna cosa a la “res pública”.

El relat però, ens parla de molts prohoms dels quals no en tenim cap coneixement, (de fet això és una mancança personal), que en aquells dies devien ser prou coneguts, aquest desconeixement fa que molts sobreentesos se’ns escapin, quedant-nos un poc decebuts.

A traves del relat Pla va exposant la seva peculiar visió del món que observa al seu voltant i prefigura les que seran polèmiques opinions en un futur no gaire llunya.

Valoració:  X  X  X  
 
Recomanable pels que creieu que la història s’hauria de repetir (millorant el resultat però).

Abstenir-se si no us agraden les cròniques urbanes i penseu que caçar elefans és un esport com cal.

Editorial El País:  173 pag.

Nota: Aquest exemplar ha esta recollit a una biblioteca. És una manera d’accedir a llibres abandonats que poden ser interessants, però a mi em crea problemes domèstics per manca d’espai, tot i que no mi puc resistir!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada