La frase:

" Si no existís la novetat continua que és escriure, em moriria simbòlicament tots els dies" - Clarice Lispector

dissabte, 13 d’abril del 2013

Llibres per Sant Jordi

S’acosta Sant Jordi i no saps quin llibre regalar a la teva xicota o el teu xicot?, o a la teva mare, la tieta o la veïna o el veí del cinquè que et mira amb ulls tendres?

Penses comprar un llibre mediatic? Un best seller? No !!!, hi ha infinitat d‘obres millors: Aquí tens la resposta, deu llibres (bé, catorze i una torna) dels imprescindibles, que no et deixaran indiferent, i que no pots abandonar, tirats i perduts, a les lleixes de les llibreries:

Novel•les clàssiques:

“Llibertat” - Jonathan Franzen: Darrera obra d’aquest escriptor emergent, historia familiar, ecologisme, guerra d’Irak, amistat, tot en una.

“La triologia de Deptford” - Robertson Davies: Escriptor canadenc poc conegut que escriu com els àngels, una historia explicada per tres personatges en tres novel•les i tres visions de la mateixa historia. Sensacional.

“Revolutionari Road” - Richard Yates: El retrat d’una família americana de classe mitjana que no arriba a assolir els seus objectius, paradigma del nostre món?

“Stoner” - John Williams: La vida integra d’un professor gris explicada amb una senzillesa demolidora. Inoblidable.

“Los Buddenbrook" - Thomas Mann: Novel•la clàssica per excel•lència, saga familiar burgesa escrita per l’autor als 26 anys amb mestria d’escriptor madur.

Novel•la experimental:

“Paralelo 42" - John Dos Passos: Un text diferent, interessant, amb noticies intercalades, punts de vista de la trama des de l’exterior, vides de personatges celebres, etc.

Memòries:

“Un món d’ahir. Memòries d’un europeu” - Stefan Zweig: Les memòries de l’escriptor austríac que va conèixer els més celebres personatges del seu temps, marcat per les dues guerres mundials. Una prosa excelsa.

La guerra i el nazisme:

“Vida i destí”- Vassili Grossman: Novel•la èpica sobre la batalla d’Stalingrad, la persecució política, l’Holocaust i la delació. Un monument literari.

“El lector” - Bernhard Schink: Meravellosa història entre un adolescent i una dona madura amb rerefons moral sobre la culpa dels botxins de època nazi.

Una de contes

“El llano en llamas” - Juan Rulfo: Els millors contes que recordo haver llegit, un text de l’autor d'una única i estraordinària novel·la “Pedro Paramo” (recomano per aquest, l'edició de Catedra amb les claus de lectura).

Novel•les històriques:

"Las memórias de Adriano” - Margarite Yourcenar: La millor novel•la històrica mai escrita. Recomano la traducció magistral de Julio Cotazar.

“Jo Claudi” - Robert Graves: Tot un clàssic sobre el món de Roma, a l’època d’August, que supera amb molt la sèrie televisiva.

Novel•la catalana:

“Jo confesso” - Jaume Cabre: Si encara no l’heu llegit, no perdeu el temps, la millor novel•la catalana dels darrers temps.

Una de poemes:

“Paraula encesa” - Antologia poètica catalana: Per llegir en petits tasts amb l’ànim serè i calmós d’una tarda tranquil•la.

5 comentaris:

  1. Hola, la meva filla em demana un llibre sobre el conflicte palestí-israelià, si és novel·la millor, ens pots recomenar alguna?
    gràcies, estic amb tu amb totes les recomanacions, prenc nota d'algunes que no he llegit.
    Montse

    ResponElimina
  2. Hola Montse, puc recomanar-te "Tota una vida", de David Grossman, no confondre amb Vassili Grossman, autor de "Vida i destí", és un llibre dur i gens complaent. L'autor va reescriure la novel·la despres de la mort del seu fill a la guerra del Liban.

    ResponElimina
  3. Moltíssimes gràcies! ja l'hem anat a comprar avui, evitarem no trobar-lo demà... d'aquest mateix autor he llegit Escriure en la foscor, escrits, reflexions, conferències i l'ombra d'aquest fet terrible del fill. Per mi, potser la d'en Thomas Mann, ja t'ho confirmaré. Montse.

    ResponElimina
  4. Això ho vaig escriure dies després de Sant Jordi a partir d'un article que em va agradar molt i que us ho passo mes avall.

    "Cada any penso en la moguda mediàtica que es fomenta a Catalunya  el dia de Sant Jordi, el dia dedicat especialment al llibre i a la rosa. M'encantaria aquesta celebració i promoció de la cultura si no sigués perquè com sempre ocorre amb aquests esdeveniments és aprofitat per uns quants personatges mediàtics que, sense tenir l'ofici d'escriptors, aprofiten el moment per vendre els seus mediocres llibres. El més trist de tot és que la bona literatura i els bons escriptors, els que tenen veritablement coses que explicar, queden relegats i en molts casos oblidats. Us recomano aquest article de Josep Maria Uyá que he llegit avui en el diari Avui que ho explica molt millor que jo. Clar, ell és escriptor jo no.
    http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/7-vista/8-articles/640395-ressaca-llibresca.html

    No sé perqué però tot plegat això em recorda el que passa amb l'art." 

    Salutacions

    Guillermo Martí Ceballos
    http://www.gmarticeballosart.com/

    ResponElimina
  5. Guillem, tens tota la raó, el dia de Sant Jordi és un dia totalment mediàtic i poca cosa es pot comprar que sigui d'interès. Personalment em compro els llibres quan tinc la necesitat vital de llegir-lo que no puc resistir.

    ResponElimina