La frase:

" Si no existís la novetat continua que és escriure, em moriria simbòlicament tots els dies" - Clarice Lispector

dijous, 1 de febrer de 2018

Lo que el dia debe a la noche - Yasmina Khadra


Yasmina Khadra és el pseudònim d’un oficial de les forces armades algerianes  que va camuflar que escrivia utilitzant el nom de la seva dona.

En aquesta novel·la ens planteja l’evolució vital d’un jove àrab criat  per una família francesa en l’època colonial. La vida del protagonista a cavall entre dos civilitzacions tant diferents marcarà la seva forma de pensar, tot i que mai arriba a comprometre’s en cap sentit.

 L’eix de la novel·la és l’amor del protagonista envers d’una noia, amor que travessa per tot el relat i exposa al nostre jove en profundes contradiccions.

A la part final del relat l’acció discorre en l’ambient revolucionari de la descolonització d’Algèria, ple d’atemptats i sota la incertesa de l’esdevenir.

Potser un dels retrets que se li poden fer a l’autor és que toca molts temes i enceta histories i personatges transversals que abandona a la seva sort deixant-te un lleuger sentiment de frustració. No serà això que m’implico massa durant la lectura.

De tota manera crec que, en general, és una novel·la interessant i agradable de llegir i que, a més, ens mostra una realitat desconeguda com és l’Algèria durant el tardo colonialisme.

Valoració:  @  @  @  @  
Recomanable per conèixer una altra literatura i una realitat diferent.

Contraindicada si ens agrada que tot encaixi com un rellotge suïs.

Editorial Austral:   439 pagines.

Per saber-ne més:   Yasmina Khadra

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada