La frase:

" Si no existís la novetat continua que és escriure, em moriria simbòlicament tots els dies" - Clarice Lispector

dimarts, 17 de juliol del 2018

El cas Eduard Einstein - Laurent Seksik



Excel·lent novel·la que relata la història del fill esquizofrènic del Premi Nobel Albert Einstein, el creador de la teoria de la relativitat que va obrir nous horitzons al coneixement de la física.

L’autor escriu el seu relat diferenciant, a cada capítol, un dels tres personatges principals: Albert Einstein, la seva primera dona, mare del seu fill malalt, de la que es va divorciar, i el seu fill Eduard.

L’existència d’aquest fill, malalt incurable, és una realitat que supera les forces del científic, de manera que el deixa ens mans de la seva dona, la qual, tota sola, en tindrà cura fins a la seva mort.

El fill d’Einstein,aclaparat per la fama mundial del seu pare, discurseja d’una manera delirant però al mateix temps, lúcida i, certament, molt versemblant.

Al rerefons del relat hi ha l’ascensió del nazisme a l’Europa Central i la progressiva persecució dels jueus amb Albert Einstein com a peça a caçar, la qual cosa l’obligarà a emigrar als Estats Units, complicant, encara més, la relació amb el seu fill.

Al Club de Lectura on hem llegit aquest relat, hi ha una dona amb un fill discapacitat que s’ha sentit molt identificada amb aquesta història, especialment pel fet de que el seu marit es va desentendre del seu fill, incapaç d’afrontar la situació, deixant-los sòls en el seu dia a dia i el seu dolor.

Ela grans homes poden ser grans en alguna cosa però això no pressuposa que ho siguin en tots els actes de la seva vida.

Aquest és sens dubte un gran relat que ens mostra una història poc coneguda

Laurent Seksik també ha escrit una novel·la sobre els darrers dies de l’escriptor Stefan Zweig que no s’ha publicat aquí i que probablement deu ser molt interessant. És una llàstima.

Valoració:  @ @ @ @
 
Recomanable per conèixer una realitat punyent.

Contraindicada si no ens agrada conèixer la dura realitat d’un geni.

Angle Editorial:  267 pagines.

Per saber-ne més Laurent Seksik (en francès).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada