La frase:

" Si no existís la novetat continua que és escriure, em moriria simbòlicament tots els dies" - Clarice Lispector

diumenge, 15 d’abril del 2012

Cisnes salvajes . Jung Chang


       La vida de tres generacions de dones xines explicada per la neta, escriptora instal·lada a Londres.

      A més d'explicar-nos la vida de la seva família, l’escriptora ens mostra la realitat social i política de la Xina, des de l’època dels senyors de la guerra, la invasió japonesa, passant per la Llarga Marxa, l’anomena’t Gran Salt Endavant i la Revolució Cultural, fets històrics que han marcat el gran país asiàtic.

      L’autora ha escrit una biografia extensa i densa, atapeïda de detalls de la realitat que va viure ella mateixa i les dones de la seva família. Aquesta visió de la realitat queda matisada pel fet de pertànyer a l’elit del Partit Comunista Xinès, tot i que posteriorment cauran en desgracia i hauran de patir les conseqüències de la marginalitat política ens mans de les directrius insòlites, per no dir Increibles, de Mao Zedong, com aquesta perla del pensament:”Quants més llibres llegeixes més estúpid et tones”(1965) o de la seva dona: “Preferim les males herbes proletàries que les grans collites capitalistes”, això dit en temps de grans penúries alimentaries.

      L’obra posa de manifest, una vegada més, que hi ha personatges que per tal de conservar el PODER en majúscules, són capaços de fer qualsevol cosa i no els importa un borrall la vida humana i els patiments de la gent corrent (es calcula que en aquets anys del Gran Salt Endavant i la Revolució Cultural moriren entre 60 i 70 milions de xinesos).

      El relat ens mostra, a més, els costums i  l’evolució, des de pràcticament l’edat feudal, d’un món  aliè a nosaltres, un món que potser en poc temps serà el dominador del proper segle.

      Posteriorment a aquesta obra, que va assolir un notable èxit i esta prohibida a la Xina, l’autora, juntament amb el sen marit, el historiador britànic Jon Halliday, ha publicat una controvertida biografia sobre Mao Zedong: “Mao. La historia desconocida". Taurus. 2006.

Valoració:   ¯¯¯¯

Recomanable pels amants dels fets històrics.

Contraindicat pels maoistes recalcitrants i lectors d’obres lleugeres.

Circe Ediciones:  549 pag.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada