La frase:

" Si no existís la novetat continua que és escriure, em moriria simbòlicament tots els dies" - Clarice Lispector

dimecres, 13 de novembre del 2013

Curso de Literatura Europea - Vladimir Nabokov


Entre els anys 1948 i 1959, Vladimir Nabokov imparteix classes de literatura russa i europea a la Universitat de Cornell, als Estats Units.

Fruit d’aquelles classes és el present recull, preparat i prologat per John Updike, de l’essència del curs de literatura europea (hi ha dues obres més que completen les conferències:”Curso de literatura rusa “ i “Curso sobre El Quijote”).

El curs es basa en comentar set obres que Nabokov considera cabdals. Aquestes obres són les següents:

Jane Austen: “Mansfield Park”
- Charles Dickens:  “Casa desolada”
- Gustave Flaubert:  “Madame Bovary”
- Robert Louis Stevenson: “El estraño caso del Dr. Jekill y Mr. Hyde”
- Marcel Proust:  “Por el camino de Swan”
- Franz Kafka:  “La metamorfosi”
 James Joyce:  “Ulises”

Navokov dedica un promig de 80 pagines a comentar cada novel·la, però no ho fa d’una manera excessivament erudita i pedant, sinó que en cerca l’essència, els detalls, deia ell, de la historia, llegint-la des de el punt de vista de l’escriptor rus, i cercant els punts de contacte i les influencies d’altres  obres de la mateixa època.

El projecte que suggereixo és llegir progressivament aquestes obres i desprès de cada lectura, endinsar-nos en els comentaris de Nabokov, segur que l’experiencia serà enriquidora i positiva. Algunes obres ja les haureu llegit, però rellegir un clàssic ens permet d’entrar-nos-hi amb una nova mirada, lluny de l’ansietat del desenllaç.

Valoració @  @  @  @

Recomanable pels que volen saber-ne més dels misteris de la literatura.

Contraindicat si no cerquem el mateix.

Ediciones B: 558 pag. 
                                                                      

4 comentaris:

  1. Sembla interessant, abans de posar-m'hi, però, em caldrà llegir la majoria dels llibres i alguna cosa de Nabokov. Em queda molta feina per fer.

    Gràcies per la proposta, l'he compartit al Faceboock, espero que no et sàpiga greu.

    ResponElimina
  2. Benvolguda Quadern, alguna de les novel·les de la llista és contundent, com "Casa desolada", que supera les 800 pagines, però pots descobrir altres maneres de escriure.
    Si no has llegit Nabokov et recomano "Lolita", la prosa en castellà traduida per Julio Cortazar és magnìfica, encara que la meva experiència del Club de Lectura és que a les dones no us agrada pel tema de la relació del protagonista amb una nena puber. Alternativament pots llegir"Ada o el ardor", que no conec però diuen que encara és millor. Personalment Nabokov em té fascinat per la seva vida, la seva erudicció, les seves aficions (era un estomatòleg erudit).
    Ah! cap problema per compartir a Facebook, l'important és que la gent llegeixi.

    ResponElimina
  3. M'apunte aquest sistema per llegir i analitzar amb més profunditat aquests clàssics. Madame Bovary i La Metamorfosi ja els vaig llegir, però no m'importa repassar-los. Ulises m'intimida.

    ResponElimina