La frase:

" Si no existís la novetat continua que és escriure, em moriria simbòlicament tots els dies" - Clarice Lispector

diumenge, 25 de setembre de 2016

Fouché. Retrat d'un home polític - Stefan Zweig


Stefan Zweig és un gran escriptor que domina com pocs el relat historic. En aquest cas en exposa la vida de Joseph Fouché, un polític francès tot terreny que des de la Revolució Francesa, va ser ministre de la Convenció, de Napoleó i del restaurat rei Lluís XVIII.

Es va enfrontar al temut Robespierre i va sobreviure en una època en que estar en el bàndol equivocat et suposava acabar  a la guillotina.

Fouché era un home que sempre recolzava els vencedors i sabia sobreviure en qualsevol situació per adversa que fos..

Zweig coneix perfectament els fets històrics i els exposa amb claredat meridiana amb prosa precisa i brillant que fuig de la retòrica i fullaraca inútil.

Aquesta novel·la, o més aviat, aquest relat històric,  a més ens explica  situacions que en certa manera són similars als que hem viscut o vivim nosaltres en aquests moments, com és el ressorgiment, desprès de la Revolució Francesa (llegir transició) de l’especulació i l’enriquiment dels poderosos de sempre.

Desprès de llegir aquest relat tens la sensació que la historia és cíclica i que, amb matisos, tot torna a rodar en una roda o espiral infinita.

Valoració@  @  @  @

Molt recomanable per conèixer uns fets històrics interessants i uns personatges irrepetibles (o no).

Contraindicada si cerqueu algun personatge femení rellevant o no us agraden els relats històrics.

Per saber-ne més:   Joseph Fouché  -  Stefan Zweig

1 comentari: