La frase:

" Si no existís la novetat continua que és escriure, em moriria simbòlicament tots els dies" - Clarice Lispector

dilluns, 31 de març de 2014

Nèmesi - Philip Roth

A la mitologia grega Nèmesi és filla de Nix (la Nit) i és desitjada per Zeus en contra de la seva voluntat.

Com a símbol representa la “Venjança divina” en el sentit de delimitar l’excés de felicitat en els mortals, ja que el que es tracta és de no trastocar l’ordre universal, l’equilibri del món.

Aquestes notes extretes de l’excel·lent ”Diccionari de Mitologia Grega i Romana”, de PierreGrimal, donen sentit a aquesta novel·la de Philip Roth.

El relat es centra en els estralls ètics i morals que una epidèmia de pòlio causa en el protagonista, preparador físic d’un esplai i, posteriorment, d’un campament juvenil.

El sentit de responsabilitat exacerbat, l’ètica del compromís davant de l’adversitat i els escrúpols morals són l’eix principal d’una historia colpidora.

Philip Roth té una prosa poderosa, minuciosa i detallista, sense caure en l’excés. Potser se li pot retreure que és un poc freda i distant, però segurament és l’estil necessari per explicar una historia tremendament dura sense caure en la sensibleria.

Sembla ser que les darreres novel·les d’aquest autor, com ara “Elegía”, “Indignació” i “La humuliació”, tracten, cada vegada amb més profunditat, els dilemes morals que ens podem trobar cada dia, dilemes que moltes vegades no depenen de nosaltres mateixos però als quals hem de donar resposta.

Valoració:   @  @  @  @

Recomanable si podem o volem afrontar novel·les amb contingut ètic i moral.

Contraindicada si únicament desitgem un divertiment passatger.

2 comentaris:

 1. Només he llegit "Patrimoni" i també conté aquests elements que expliques, una bona prosa per a una història dura, molt real i realista. Me l'apunto.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Bon dia Quadern,
   Jo també prenc nota d'aquesta novel·la "Patrimoni", el tema és que no tenim temps per llegir tot el que voldriem...

   Elimina