La frase:

" Si no existís la novetat continua que és escriure, em moriria simbòlicament tots els dies" - Clarice Lispector

dissabte, 18 de gener del 2014

Pissarro, el primer impresionista


Pissarro al CaixaForum

Visito l’exposició del mestre d’impressionistes al Caixa Fòrum. Com sempre a darrera hora i a pocs dies de la seva clausura. Quedo impressionat dels seus paisatges i de la seva tècnica.

És una exposició magnifica, amb 65 obres del pintor que contempla tota la seva trajectòria pictòrica, des de els paisatges rurals dels inicis fins a les obres urbanes de l’etapa final.

Em fixo amb la procedència del quadres: Lovaina, Madrid, Mèxic, Philadelphia, Montreal, museus francesos, belgues, alemanys, col·leccions particulars, etc. i se’m fa pales la dificultat de reunir aquesta retrospectiva, cercar als propietaris, convèncer-los de la conveniència de fer el préstec, assegurar les pintures, el transport, la instal·lació, retornar-los a la fi de l’exposició, verificar que no estan malmesos, etc.

Ara sóc conscient de que aquesta exposició, i d’altres semblants, és un fet irrepetible, mai més aquests magnífics quadres estaran tots reunits rememorant l’esperit del seu creador. Potser alguns s’aniran retrobant, en algun altre museu de prestigi internacional, però la majoria retornaran als seu lloc d’origen i els tornaran a penjar, els més famosos, a les galeries; d’altres però, menys afortunats, tornaran als magatzems soterranis on restaran oblidats, ni ha encara altres que seran penjats als salons de propietaris acabalats que faran ostentació de la seva riquesa i refinament ostentós.

Per sort hem pogut gaudir uns dies d’aquestes pintures i recrear-nos uns instants en la seva contemplació, relaxar-nos amb els tons suaus, amb la paleta policromada i rica en sensacions pictòriques i les pinzellades tènues, subtils i precises d’aquests paisatges.


Encara hi sou a temps, fins el 26 de gener, al Caixa Fòrum.   
                                                                

1 comentari:

  1. Em va agradar l'exposició. Jo també la recomano, si pot ser en visita guiada, millor.

    ResponElimina